Op 17 september 2024 is mijn boek De Schaakrevolutie verschenen. Ik beschrijf daarin de sterke verbintenissen tussen het schaakspel en de westerse cultuur, waarna ik uitgebreid inga op de veranderingen die schaken heeft ondergaan onder invloed van de computer en het internet, wat leidde tot een nieuwe piek in populariteit die onvermijdelijk was. Het boek zal in acht talen verschijnen: Engels, Frans, Italiaans, Duits, Nederlands, Portugees, Russisch en Zweeds.
Met een geschiedenis van 1500 jaar is het schaakspel een van de oudste bordspelen. Het is ook de meest speciale. Zoals geen ander spel is schaken altijd een activiteit met een zekere magie geweest, iets om je mee te vermaken maar ook iets wat een bepaalde waardering of zelfs ontzag opriep en wat met respect benaderd moest worden. De grootste persoonlijkheden uit hun tijd hadden een zekere connectie met schaken, van Benjamin Franklin tot Che Guevara en van Napoleon tot Elon Musk.
Tegelijkertijd is er geen ander spel met zulke sterke verbintenissen met de westerse cultuur. Je vindt het in literaire werken van Stefan Zweig en Vladimir Nabokov, kunstwerken van Marcel Duchamp en Yoko Ono, en in series als Friends, Seinfeld, The Big Bang Theory en The Crown.
Sinds de COVID-19 pandemie en de Netflix-serie The Queen’s Gambit, maar ook dankzij een Louis Vuitton-foto met Lionel Messi en Ronaldo of Chess.com’s katbot Mittens, onderging schaken een ongelofelijke golf van populariteit. Ik heb dit van dichtbij en met veel plezier mogen meemaken als schaakjournalist die al sinds 2006 over de schaaksport schrijft. Het verhaal achter al deze fascinerende ontwikkelingen zul je in De Schaakrevolutie kunnen lezen.